BUDAYA SUNDA

Artikel-artikel yang ada dalam kategori ini adalah artikel yang membahas tentang kebudayaan Sunda termasuk kuliner, kesenian, dan sebagainya.

URANG SUNDA NU NYUNDA

December 20, 2017

Harti kecap sunda saenyana kacida luhungna: cahya, caang, bengras, bodas, putih, atawa beresih. Ma’na kecap sunda lain ukur dilisankeun, lain seungit samet biwir wungkul, tapi kudu dilenyepan, diteuleuman, sarta ditémbongkeun dina tékad, ucap, jeung lampah. Urang Sunda nu nyunda tangtu miboga pikiran nu dicaangan ku élmu jeung haté nu beresih tepi ka laku lampahna taya […]

Read More

GELIAT LITERASI KOTA ANGIN BERKAT NOVEL “SYIAR CINTA”

July 19, 2017

Buku biografi tentang pahlawan nasional KH. Abdul Halim asal Ciborelang-Jatiwangi Kabupaten Majalengka ini memang telah banyak ditulis. Itu semua diakui oleh para kader Persatuan Umat Islam (PUI) baik di daerah (Kabupaten/Provinsi) maupun di tingkat pusat. Buku biografi ini kembali ditulis, hanya saja bentuknya kini menjadi sebuah buku novel. Ulasan perjuangan dengan bahasa yang lebih populer […]

Read More

UNAK-ANIK NYADAP TANGKAL KAWUNG

March 31, 2017

… Gundal gandul, cai ngalintung di manggung ngumpulkeun cai ti sagara kulon, ti sagara wétan, ti sagara kalér, ti sagara kidul kumpul ka dieu ngalintung di manggung….” Eta téh parancah nu digalantangkeun ku tukang sadap waktu keur miara gagang kembang caruluk (di Priangan mah disebut leungeun kawung). Gagang kembang carulukna diayun-ayunkeun (digandul-gandul) ka katuhu jeung […]

Read More

PRABU WASTUKANCANA : RAJA SUNDA NU HÉMAN KA ALAM

March 17, 2017

NGARAN Wastukancana paling henteu kapanggih dina tilu prasasti; Prasasti Astana Gedé Kawali (Ciamis), Prasasti Batutulis (Bogor), jeung Prasasti Kabantenan. Dina prasasti nu aya di Astana Gedé Kawali disebut Prabu Raja Wastu, ari dina Prasasti Batutulis jeung dina Prasasti Kebantenan ditulis leuwih lengkep: Rahyang Niskala Wastukancana. Salian dina tilu prasasti nu minangka sumber sejarah primér, ngeunaan […]

Read More

POE BAHASA INDUNG INTERNASIONAL

February 21, 2017

  Kailhaman nu Urang Bangla di Pakistan WétanTanggal 21 PéEbruari dipiéling poé basa indung internasional (mother tongea). Ditetepkeun ku UNESCO, badan dunia widang atikan jeung kabudayaan, dumasar kana usulan urang Bengali nu tadina ngahiji jeung Pakistan. Urang Bengali boga nagara sorangan, anu pangjurungna di antarana alatan mibanda basa étnik nu masih kénéh hirup.   BUDAYA, […]

Read More